top of page
RSS Feed

Λέβητας πετρελαίου: Μείωση του κόστους λειτουργίας.


Ο χειμώνας όπου να ναι θα κάνει την εμφάνισή του και θα φέρει μαζί του και ένα μείζον πρόβλημα, το οποίο δεν είναι άλλο από το κόστος που απαιτείται για τη θέρμανση του σπιτιού μας...

Τα τελευταία χρόνια, η χρήση του λέβητα πετρελαίου για τη θέρμανση της οικείας μας ίσως έχει γίνει η ακριβότερη επιλογή σε σύγκριση με όλες τις υπόλοιπες. Για τον λόγο αυτό, δεν είναι μικρός ο αριθμός των ατόμων που έχει καταφύγει σε εναλλακτικές επιλογές. Όσοι όμως από εσάς, για τους δικούς σας λόγους, συνεχίζετε τη χρήση του, υπάρχουν μερικές μικρές παρεμβάσεις που μπορείτε να κάνετε, με χαμηλό σχετικά κόστος, οι οποίες θα μειώσουν το κόστος λειτουργίας του συστήματος σε μεγάλο βαθμό.

Οι περισσότερες νεόκτιστες οικοδομές πλέον χρησιμοποιούν το σύστημα της αυτόνομης θέρμανσης των διαμερισμάτων. Αυτό σημαίνει ότι κάθε διαμέρισμα έχει δικό του συγκρότημα λέβητα, καυστήρα και δεξαμενής. Εάν δεν έχετε αυτόνομη θέρμανση στο διαμέρισμά σας, τότε καλό θα ήταν να καταφύγετε σε κάποια άλλη επιλογή θέρμανσης.

Για όσους λοιπόν από εσάς έχετε αυτόνομο λέβητα πετρελαίου, ακολουθήστε τις παρακάτω προτάσεις μας προκειμένου να μειώσετε όσο το δυνατόν περισσότερο το κόστος σας.

1) Πρώτο και σημαντικότερο βήμα είναι η συντήρηση του λέβητα και του καυστήρα σας. Ζητείστε λοιπόν από τον τεχνικό σας, να το ρυθμίσει στην ελάχιστη δυνατή θερμική ισχύ που να μπορεί να λειτουργήσει με υψηλή απόδοση. Με τον τρόπο αυτό μπορείτε να εξοικονομήσετε από 5% έως και 15%, ανάλογα πάντα με την παλαιότητας του λέβητα. (Κόστος: περίπου 100-200 ευρώ)

2) Προσθέστε θερμοστατικές κεφαλές σε κάθε σώμα. Οι θερμοστατικές κεφαλές (ή θερμοστατικές βαλβίδες) είναι συσκευές οι οποίες τοποθετούνται σε κάθε θερμαντικό σώμα και σας επιτρέπουν να ρυθμίζετε αυτόματα τη ροή του ζεστού νερού. Έτσι, έχετε εσείς τον έλεγχο της θερμοκρασίας για κάθε χώρο του σπιτιού σας ξεχωριστά. Με τον τρόπο αυτό μπορείτε να μειώσετε την κατανάλωση μέχρι και 30%, ενώ ταυτόχρονα μπορείτε να προσαρμόσετε τη θερμοκρασία του κάθε δωματίου, ανάλογα με τις ανάγκες. (Κόστος: περίπου 25 ευρώ / κεφαλή)

3) Εγκατάσταση συστήματος αντιστάθμισης. Το σύστημα αυτό, μέσω του ελεγκτή θέρμανσης που διαθέτει καθώς και των διαφόρων αισθητηρίων, παρακολουθεί συνεχώς την θερμοκρασία του χώρου, τις εξωτερικές συνθήκες θερμοκρασίας, καθώς και την θερμοκρασία του νερού στο λέβητα.

Το σύστημα αντιστάθμισης θα ρυθμίζει τη θερμοκρασία του νερού στα σώματα έτσι ώστε όταν έξω κάνει κρύο τα σώματα να είναι καυτά, ενώ όταν έξω ο καιρός είναι σχετικά καλός (αλλά ακόμη χρειαζόμαστε θέρμανση), τα θερμαντικά σώματα θα είναι απλώς χλιαρά.

Έτσι μπορεί να ρυθμίσει αυτόματα τη θερμοκρασία του νερού θέρμανσης και κατά συνέπεια τη θερμότητα που αποδίδεται στους χώρους της οικίας σας. (Κόστος: περίπου 350-400 ευρώ)

Τέλος, αποφύγετε με κάθε τρόπο το στέγνωμα των ρούχων στο καλοριφέρ, μιας και η συνήθεια αυτή είναι πολύ επιβλαβής τόσο για την υγεία σας, όσο και για την τσέπη σας, αφού το στέγνωμα των ρούχων στο καλοριφέρ συνεπάγεται ότι το θερμαντικό σώμα δεν καλείται να καλύψει μόνο το θερμικό φορτίο του χώρου, αλλά και την εξάτμιση της υγρασίας που προέρχεται από τα ρούχα.

Πέραν των ανωτέρω, δεν πρέπει να ξεχνάμε να φροντίζουμε και από μόνοι μας για την καλύτερη απόδοση των θερμαντικών σωμάτων.

Προσπαθήστε να μην παρεμποδίζετε, με διάφορα αντικείμενα, την ελεύθερη κυκλοφορία της θερμότητας που εκπέμπεται από τα θερμαντικά σώματα. Όλα τα έπιπλα, κουρτίνες και αντικείμενα που βρίσκονται γύρω από το θερμαντικό σώμα θα πρέπει να απομακρυνθούν.

Επίσης θυμηθείτε να μην αφήνετε περιοδικά και άλλα αντικείμενα πάνω στο σώμα.

Καθαρίζετε τακτικά το εσωτερικό του σώματος (εντός των πτερυγίων) με ένα βουρτσάκι.

Μεριμνάτε για τακτικές εξαερώσεις ώστε να μην παγιδεύεται αέρας εντός αυτόν και εμποδίζει την κυκλοφορία του ζεστού νερού.


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ

  • Facebook Long Shadow
  • Google+ Long Shadow
  • LinkedIn Long Shadow
  • Twitter Long Shadow

ΠΑΝΤΑ ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΝΑ

ΑΚΟΥΩ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

ΓΙΑ ΟΣΑ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ. 

 

ΓΡΑΨΕ ΜΟΥ ΚΑΤΙ

Επιτυχία! έλαβα το μήνυμα σας

bottom of page